‘Kolektif efor ile dönüşüme ortak ol’ sloganı ile hayata geçirdiğimiz projemiz kapsamında ‘Döngüsel Sohbetler’ serisinin ikinci buluşmasını 22 Nisan Dünya Günü’nde gerçekleştirdik.

Habitat Derneği Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Program Direktörü Fatih Görünü moderatörlüğünde greenfluecerlar Nil Ormanlı Balpınar, Görkem Gömeç, Gözde Özbey, Sinem Demirkan, Cemre Sıla Atılgan katılımı ile e-atık farkındalığını ele aldığımız serinin ikinci buluşması Facebook İstasyon Maslak da gerçekleşti.

Eş zamanlı olarak Youtube kanalımızdan da yayınlanan etkinlik kaydını izleyebilirsiniz. 

Proje Hakkında: 

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen ve gelişen teknolojiyle beraber kullanım ömrü hızlı dolan elektronik cihazların atıkları içerdikleri zararlı maddeler sebebiyle günümüzde gittikçe büyüyen önemli sorunlardan biri oluyor. Yapılan son araştırmalar 2021 yılında dünya genelinde 58 milyona yakın e-atık oluştuğunu gösteriyor. Ancak bu atıkların yalnızca yüzde 18’e yakın bir kısmının uygun şekilde toplandığı ve geri dönüştürüldüğü gözleniyor. Bu noktada AGİD, Kolektif House, D-CUBE, Habitat Derneği ve Akademi Çevre olarak kolektif bir bilinç ile bir araya geldik. Bu projemiz kapsamında özel sektör kurumlarının ve çalışanlarının e-atık konusunda farkındalıklarının artırılması, kurulacak e-atık toplama üniteleri ile kurumların ve çalışanlarının oluşturduğu, ofis alanlarının yarattığı e-atıkların geri kazanım sürecine dahil edilmesi yeniden kullanımı mümkün olan atıkların ihtiyaç sahipleri ile paylaşımı ve yeşil mutabakat konusunda farkındalığın artırılması amaçlıyoruz.

İlk adımda elektronik eşyaların toplanabilmesi için Kolektif House’un tüm lokasyonlarında e-atık toplama alanları oluşturduk. Projeye destek vermek isteyen herkesin katılımına açık olan “Kolektif Efor” projemizle tamire ihtiyacı olan ya da kullanılabilir durumda olmayan elektronik eşyaları belirlenen e-atık toplama noktalarında topluyor ve yeni sahipleri için dönüştürüyoruz. Aynı zamanda e-atıkların tamiri ve dönüşüme kazandırmak için projemiz kapsamında toplanan elektronik eşyalardan kullanılabilir durumda olan cihazlar Akademi Çevre tesislerinde tamir edildikten sonra eğitim için ihtiyacı olan çocuklara ulaştırılıyor. Kullanımı mümkün olmayan e-atıklar ise geri dönüştürülüyor. Böylece geri dönüşümden elde edilen kaynak, eğitim kurumlarında teknolojik donanım desteği olarak kullanılıyor.

Projeyle eş zamanlı olarak organize ettiğimiz "Döngüye Sohbetler" e-atık, atık azaltımı, yeniden kullanım, geri dönüşüm, döngüsel ekonomi ve sıfır atık konularında katılımcıları bilgilendirmek istiyoruz.