BM raporlarına göre bu yıl Dünya genelinde yaklaşık 60 milyon ton, Türkiye’de ise 1 milyon ton e-atık oluşacak. Dünya genelinde oluşan bu e-atığın yalnızca %20’lik bir kısmı kayıtlı olarak toplanıp geri kazanım tesislerinde işlem görüyor. Tesislere ulaşmayan e-atıklar ise kayıt dışı sistemlere (izinsiz toplayıcılar, hurdacılar vb) veriliyor, çöplere atılıyor ya da evlerimizde çekmece, dolap, kullanılmayan depolarda saklanıp unutuluyor.
Avrupa’da yapılan çalışmalar her bir evde kişi başına ortalama 5 kg’a kadar atık hale gelmiş elektrikli cihazın bekletildiğini ortaya koymakta.
Evlerde saklanan e-atıkların büyük bir kısmını da “küçük elektrikli cihazlar” oluşturuyor. Peki sizler e-atıklarınızı nasıl yönetiyorsunuz? Bu yıl 14 Ekim ‘de kutlanacak Uluslararası E-Atık Günü’nün bir parçası olmak için siz de bize katılın. Bunun için;
- Arkadaşlarınızı, çevrenizi veya çalışanlarınızı e-atıklar konusunda bilgilendirebilirsiniz.
- Okulunuzda veya işyerinizde kısa süreli e-atık toplama kampanyaları yapabilir, küçük yarışmalarla çevrenizi motive edebilirsiniz.
- Sosyal Medya hesaplarınız üzerinden e-atık farkındalığı ile ilgili paylaşımlar yapabilirsiniz.
Yapmak istediğiniz çalışmalar için eğitim, atık toplama kutusu temini, e-atıkların alım organizasyonunun sağlanması gibi birçok konuda size destek verebiliriz.
Bizimle iletişime geçmeyi unutmayın.